a i n a d z r i ;
 Home | Follow+

Rabu, 22 Jun 2011
Apa itu Buffered Earning?

Assalammualaikum. (=
Aind nak SHARE entry about BE.Actualy n3 nie Aind search untuk kefahaman Aind sendiri. So, nak tunjuk kat korang Apa yang Aind baca dari blog HUDHUD. ini entry nye:

Hello peeps. Hari ni I nak cerita pasal buffered earnings. Banyak yang bertanya mengenai Nuffnang dan buffered earning ni. Especially the beginner. Orang yang baru nak berjinak-jinak dengan Nuffnang.


So what is buffered earnings?
-Mengikut pihak Nuff, BE (buffered earnings) adalah ;
  • satu jenis iklan di mana bloggers di bayar mengikut unique impression yang dibeli oleh advertiser.
  • di update secara harian
  • apabila BE sudah tamat tempoh, ia akan menjadi metered earning dan nilai nya akan di masuk kan ke dalam pendapatan semasa (current earnings)
  • pihak advertiser akan memilih blog yang mereka pilih untuk mengiklan kan produk mereka berdasarkan demografik pembaca blog anda, desirability of ad units, membership exclusivity & your writing style.
  • new blogger biasanya jarang diberi BE sebab pihak pengiklan kurang keyakinan akan blog mereka. To make it simple, anda tahu kan orang business. Mesti la mereka nak promote their products on a right place.
Ok, mari kita cerita lebih sikit. Ini mengikut kefahaman I la kan.
- BE ni adalah jenis iklan yang tidak bergantung kepada click on ads untuk menaik kan earning nya. Tetapi bergantung pada jumlah unique visitor anda.

Mengikut pendapat yang I dapat dari SUTERA BLOGGER,
- kan awal tadi I cakap BE tidak bergantung pada click. Tetap jika ada orang click pada iklan BE tersebut, maka ia adalah bonus CTR

contoh seperti ini. nampak CTR BONUS tu? Itu lah yang I maksudkan.

Bagi I, cara termudah untuk dapat kan BE adalah dengan;

1. Isi survey di Nuffnang dengan baik. Kalau boleh macam esei pun takpe. Ni anda nak yakin kan pihak pengiklan ni macam mana nak iklan kan produk mereka di blog anda. Student business mesti tahu benda ni very well kan.


2. Make sure anda letak kan ad unit di ketiga-tiga tempat dengan betul. Ini penting sebab kalau anda letak kan ad unit tu kat bawah sekali, readers terpaksa scroll sampai bawah untuk lihat iklan tu. And you ingat ada orang nak scroll sampai bawah? Memang tak la kan. Yakin kan pihak advertiser yang blog anda sangat bagus untuk mereka iklan kan produk mereka.

Lastly, apa yang I tahu ni sikit je. BE I pun bukan nya banyak and I'm trying very hard to get it. Bila anda dah dapat BE, apa yang penting adalah maintain dan naik kan traffic blog anda. Banyak kan blogwalking.

Semoga kita sama-sama dapat buffered earning dengan banyak. He he

P/S : Credit to Nuffnang & Sutera Blogger :)


kbye✿

Label:



About Me


Blogger from Malacca-Bangalore. Was born in 1997. Blogging since 2008. Full time dental student and part time blogger. This blog is a little place where I express my feelings and memories. I'm sucker for cute things and beautiful words. Feel free to join my journey through out life and leave your advices or thoughts at the comment section or chatbox. Love, Ain Nadzri.


Chatbox


Alien sesat


Treasure


Copyright ©Ain Nadzri. All rights reserved.